Goud; we gebruiken het allemaal. In een trouwring en in andere sieraden, in een mobieltje of elektronica, in medicijnen en tandheelkunde, of misschien als investering. Het zit in sommige auto’s en touchscreens; het wordt gebruikt in de ruimtevaartindustrie, en de meeste landen houden reserves aan om de economie te ondersteunen. Maar vraagt u zich ooit af waar dat goud vandaan komt, en of de bron wel legitiem is?
Goud wordt gewonnen door internationale mijnbouwbedrijven, maar ook door zo’n 15-20 miljoen mensen als kleinschalige goudzoekers; vrouwen en mannen uit lage-inkomenslanden. In deze presentatie ga ik het hebben over deze kleinschalige goudzoekers, en de methoden die ze gebruiken om het goud uit de grond te halen, en de gevolgen daarvan voor het milieu en omliggende gemeenschappen. Hierbij zoom ik in op de situatie in Frans Guyana, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk; het enige deel van Europa waar grote aantallen kleinschalige goudzoekers werken. Deze kleinschalige goudzoekers in Frans Guyana zijn voornamelijk Braziliaanse garimpeiros, die illegaal in het tropische bos van Frans Guyana werken. Frankrijk, als lid van de EU, is niet gelukkig met deze garimpeiros, en doet er alles aan om ze te ontmoedigen en te verjagen – tot nu toe met weinig succes. Ik bespreek de achtergrond en het leven van deze garimpeiros, en de manieren waarop ze het illegaal gewonnen goud uit Frans Guyana weten te legaliseren, zodat het uiteindelijk bij u terecht komt.
Dr. Marieke Heemskerk groeide op in Veldhoven, Na het Anton van Duinkerken college studeerde ze Geschiedenis in Utrecht. Ze promoveerde op het onderwerp “Kleinschalige Goudzoekerij in Suriname” bij de faculteit Latin American Studies van de University of Florida in Gainesville. Tot voor kort woonde ze in Suriname. Ze was enige tijd werkzaam bij de stichting Amazon Conservation Team. Later startte ze een eigen onderzoeksbureau gespecialiseerd in studies over de sociale en de milieu- en gezondheidseffecten van economische activiteiten als de mijnbouw en de oliewinning. Marieke is getrouwd, heeft 2 kinderen, en is de dochter van onze lezingencoördinator.
Vrijdag 14-februari-2025. Tijd: 14:00 – 16:00 (inloop vanaf 13:30)
In verband met de zaal-planning en koffie word je vriendelijk verzocht om je liefst vóór woensdag 12 februari 2025 aan te melden.
Buurthuis Zilst (voorheen ’t Patronaat)
Blaarthemseweg 18
5502 JV Veldhoven
(parkeer mogelijkheden)
2,- per persoon, contant of PIN (ja graag!) aan de ingang van de zaal.
De koffie/thee in de pauze is gratis.
Deze lezing door de PVGE Veldhoven staat open voor zowel leden als niet-leden.
Aanmelden kan via het formulier hieronder
(vergeet niet om op Verzenden te klikken als je klaar bent)