PVGE algemeen
Venster sluiten
Waar bent u naar op zoek?
Venster sluiten
Menu

Excursie den Bosch – 2024

Op excursie naar Den Bosch – Het Groot Tuighuis

Woensdag 16 oktober gaan we met een groep van 24 PVGEers op excursie naar Den Bosch. Onlangs ben ik lid geworden van de PVGE en dit uitstapje is mijn eerste activiteit waar ik aan deelneem. Beetje spannend natuurlijk. Ken ik wel mensen en heb ik wel aansluiting? De kennismaking verloopt gemoedelijk. Ik heb aangegeven mee te willen rijden en leer zodoende de eerste PVGE-ers meteen wat beter kennen. Het ijs is snel gebroken.

Via P&R Pettelaarpark rijden we per bus naar het centrum van Den Bosch. Daar aangekomen krijgen we eerst een kleine introductie van Henriette over de historie van het plein de Parade waar we ons op dat moment bevinden. Onder het plein zijn bij de laatste opgravingen de fundamenten van het eronder liggende begijnhof in kaart gebracht. Daarna lopen we via een kleine wandeling naar het uiteindelijke doel “Het Groot Tuighuis”.

Kort na 1430 wordt op de plek waar nu het Groot Tuighuis staat een kapel en gasthuis gebouwd voor bedevaartgangers op de reis naar Santiago de Compostella. Deze broederschapskapel wordt in de 16e eeuw uitgebreid. Vanaf 1569 is het een parochiekerk.

Na 1629 wordt het gebouw onteigend en dient vervolgens als protestantse kerk, wagenhuis en paardenstal. In 1752 wordt het verbouwd tot militair arsenaal. Daarbij worden drie opslagzolders voor onder andere wapentuig gemaakt en heet het in de 19e eeuw Groot Tuighuis. Na de beëindiging van de militaire functie is het gebouw vanaf 1924 de locatie van het Noord-Brabants Museum. Onder architectuur van Oscar Leeuw wordt het pand intern verbouwd en de voorgevel vernieuwd. Na het vertrek van het museum naar de Verwersstraat wordt het gebouw in 1988 het onderkomen van de gemeentelijke afdeling BAM (Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten).

Sinds 2015 dient het Groot Tuighuis als kantoor en depot van de gemeentelijke afdeling Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. In de Archeohotspot kunnen bezoekers het werk van een archeoloog in de praktijk meemaken. Verborgen resten uit een ver verleden komen tevoorschijn bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Ze vormen een schat aan informatie en laten zien hoe Den Bosch er vroeger uitzag. Bovendien geven ze een beeld van hoe mensen, onze voorouders, er ooit leefden. Deze vondsten zijn te zien én te beleven in het historische Groot Tuighuis. Sommige voorwerpen mag je zelfs vasthouden. In het laboratorium zie je echte archeologen aan het werk.

We worden ontvangen met een kopje koffie en een Bossche lekkernij en we krijgen een interessante rondleiding door het museum en zien in het laboratorium hoe de scherven aan elkaar gepuzzeld worden.

Na afloop van het bezoek aan het Groot Tuighuis volgt weer een korte wandeling naar “Het Pumpke” voor een drankje en een hapje. Om kwart voor 6 zijn we weer terug en iedereen kan terugkijken op een gezellig uitje naar Den Bosch. Voor iedereen die dit museum nog niet bezocht heeft; het is een aanrader voor jong en oud.

Met dank aan de organisatoren Henriette en Olga.

Mieke Versteijlen

Foto’s